Licht op Legal: Promotieonderzoek: Het recht op vrije artsenkeuze binnen het Nederlandse zorgstelsel

12-07-2022

Dit is aflevering 64 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Bastiaan Wallage, advocaat Zorg & Sociaal domein en Bestuursrecht bij Van Benthem & Keulen, in op zijn proefschrift ‘Het recht op vrije artsenkeuze binnen het Nederlandse zorgstelsel’. Op 5 juli 2022 promoveerde Bastiaan aan de Universiteit Leiden.

In het Nederlandse zorgstelsel is veel geschreven over het ‘recht op vrije artsenkeuze’. Dit betreft het recht van de patiënt om zelf een arts van voorkeur te kunnen kiezen. In het gezondheidsrecht wordt dit gezien als een fundamenteel recht van de patiënt. Echter, in rechtsbronnen wordt de grondslag van het recht op vrije artsenkeuze nauwelijks benoemd of uitgewerkt. Hoe zit dat nu? Ik deze podcast legt Bastiaan uit wat juridisch wordt verstaan onder het recht op vrije artsenkeuze en wat dit betekent voor gecontracteerde zorg versus niet gecontracteerde zorg. Daarnaast gaat Bastiaan in op hoe de vrije artsenkeuze zich verhoudt tot de totale stijging van de zorgkosten in Nederland.

Wilt u meer weten over het promotieonderzoek “Het recht op vrije artsenkeuze binnen het Nederlandse zorgstelsel”? Lees dan ons persbericht rond de promotie van Bastiaan of neem rechtstreeks contact op met Bastiaan Wallage.

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar [email protected].

Licht op Legal kunt u via onze website, Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

Specialist(en)