Uitbreiding Wet Vifo

13-11-2024

In het debat van de Tweede Kamer van 7 november 2024 is naar voren gekomen dat er meer techsectoren onder de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (de Wet Vifo) komen te vallen. Het kabinet heeft in het debat aangegeven dat dit voortkomt uit het idee van 'strategische autonomie'. Met de Wet Vifo kan het kabinet buitenlandse overnames tegenhouden.

Wat is de Wet Vifo?

Het primaire doel van de Wet Vifo is het beheersen van risico's voor de nationale veiligheid. Deze wet richt zich dan ook met name op het voorkomen van: 

  • aantasting van de continuïteit van vitale processen binnen de Nederlandse maatschappij
  • aantasting van de integriteit en exclusiviteit van kennis en informatie met kritieke of strategische betekenis voor Nederland
  • het ontstaan van ongewenste strategische afhankelijkheden van andere landen

De manier waarop de Wet Vifo deze risico's beheerst is door overnames, fusies en investeringen in Nederland te onderwerpen aan een aantal regels en verplichtingen. Zo geldt voor bepaalde transacties een meldplicht bij het Bureau Toetsing Investeringen (BTI). Dit betekent dat voorgenomen overnames of investeringen die onder de wet vallen, eerst moeten worden aangemeld bij het BTI. Naast deze meldplicht is er een zogenaamde standstill-verplichting. Dit houdt in dat de transactie pas mag worden uitgevoerd nadat de minister van Economische Zaken en Klimaat (minister Beljaarts) heeft geoordeeld dat er geen nationale veiligheidsrisico's zijn of dat eventuele risico's op een beheersbare manier zijn afgedekt. Mochten bepaalde risico's zich toch voordoen en niet kunnen worden afgedekt dan kunnen er voorwaarden worden opgelegd aan de transactie of kan de minister deze transactie zelfs verbieden. 

Wat is het toepassingsbereik?

Op dit moment moet een transactie bij het BTI worden gemeld als de doelonderneming actief is in een van de volgende sectoren:

  • vitale aanbieder is binnen Nederland in de sectoren warmtetransport, kernenergie, luchtvervoer, haven van Rotterdam, bankwezen, infrastructuur voor de financiële markt, winbare energie of gasopslag;
  • beheerder is van een bedrijfscampus;
  • actief is op het gebied van (zeer) sensitieve technologie (dual-use producten, militaire goederen, kwantumtechnologie, fotonicatechnologie, semiconductortechnologie en high assurance-producten)

Verder is het van belang dat de doelonderneming feitelijk verbonden is aan Nederland, ongeacht de vestigingsplaats of de statutaire status van de onderneming. 

Uitbreiding van toepassingsbereik

Minister Beljaarts kwam tijdens het debat met een aanvullende lijst sensitieve technologieën. De aanvulling ziet op de volgende sectoren: biotechnologie, kunstmatige intelligentie, geavanceerde materialen, nanotechnologie, sensor- en navigatietechnologie en medische isotopen. 

Volgens de minister zijn ook deze technologieën van belang voor de nationale veiligheid van Nederland. Eventuele inspraak over de uitbreiding van de lijst is binnenkort mogelijk via een internetprocedure. 

Dit is een Legal Update van Sander Marges en Floris Salomons.

Download als pdf

Specialist(en)