Speler AZ geschorst vanwege gokken op wedstrijden

17-03-2021

Op 14 maart 2021 werd bekend dat een speler van AZ Alkmaar voor twee wedstrijden geschorst is (geweest) vanwege het gokken op duels in het betaald voetbal. Dit is het eerste vonnis van de Commissie van Beroep Betaald Voetbal van de KNVB ("CvB") waarin een betaald-voetbalspeler wordt gestraft voor het wedden op wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB-beker. De weddenschappen werden aangegaan via een buitenlandse online gokaanbieder. Over deze buitenlandse gokoperatoren verscheen eerder een Legal Update

Tenlastelegging 

De aanklager stelt allereerst dat de speler van AZ Alkmaar (volgens de Telegraaf zou het gaan om Jordy Clasie) zich schuldig zou hebben gemaakt aan het wedden op diverse wedstrijden uit verschillende betaald voetbalcompetities waarin ook AZ Alkmaar deelneemt. Het gaat hierbij om 16 verschillende wedstrijden (waarbij AZ Alkmaar niet aan de aftrap verscheen). Daarnaast stelt de aanklager dat de speler zich schuldig heeft gemaakt aan het wedden op een wedstrijd (De Graafschap – Jong AZ d.d. 28 februari) waarin de speler (in)direct enige mate van invloed had of kon hebben. Jong AZ is het tweede elftal van AZ Alkmaar en speelt in een andere competitie, de Eerste Divisie. Volgens de aanklager is er contact tussen spelers van AZ Alkmaar en Jong AZ. De speler van AZ, Clasie dus volgens de media, zou als AZ-speler "ongetwijfeld groot aanzien" genieten.  Het verweer van de speler komt er kortgezegd op neer dat de weddenschappen op zijn account door een vriend zouden zijn aangegaan. Daarnaast stelt de speler dat er geheel niet is onderbouwd op welke wijze sprake zou zijn geweest van (mogelijke) invloed op de wedstrijd De Graafschap – Jong AZ. 

KNVB-regels over gokken

In deze zaak zijn de volgende (gok)regels uit de reglementen van de KNVB  belang:

  • Ieder speler is verplicht zich “te onthouden van het wedden op het resultaat, de voortgang en/of het verloop van enige wedstrijd of competitie waarin hij deelneemt of heeft deelgenomen in dat seizoen; 
  • Dan wel waarin hij direct dan wel indirect enige mate van invloed heeft of kan hebben.
  • Iedere speler is verplicht zich te onthouden van andere handelingen die gericht zijn op het onrechtmatig beïnvloeden van uitslagen van wedstrijden, waaronder (o.m.) opdragen, toestaan of iemand in de gelegenheid te stellen om de hiervoor genoemde weddenschappen aan te gaan (matchfixing). 

Oordeel Commissie van Beroep

De CvB oordeelt dat wanneer een derde een weddenschap afsluit op naam van een ander, dit in het maatschappelijk verkeer is aan te merken als het schenden van het op de speler rustende gebod zich "te onthouden van wedden De CvB overweegt dat de AZ-speler een einde had kunnen maken aan deze weddenschappen op zijn naam, maar dat niet heeft gedaan. Daarmee schendt hij volgens de CvB het gebod zich te onthouden van wedden op wedstrijden in een competities waarin hij als speler deelneemt. De CvB veroordeelt de voetballer op grond van het voorgaande tot een schorsing van twee wedstrijden en betaling van de kosten van de mondelinge behandeling. 

De CvB stelt over de weddenschap op de wedstrijd van Jong AZ dat voor onreglementaire invloed op zo'n wedstrijd meer is vereist dan alleen (de mogelijkheid van) contact met een deelnemer aan die wedstrijd. Er moet worden bewezen waaruit de invloed op die wedstrijd bestond of kon bestaan. De CvB oordeelt dat dat laatste niet bewezen is, waardoor de AZ-speler wordt vrijgesproken op dit punt. 

Conclusie

Dit is de eerste keer dat een betaald-voetbalspeler in Nederland is bestraft voor het wedden op wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB-beker. De CvB oordeelt dat een speler niet mag wedden (of op zijn account een derde mag laten wedden) op wedstrijden in competities waarin hij als speler deelneemt. Het maakt dus niet uit of een derde in plaats van de speler de weddenschappen op het online-account van de speler aangaat. Gelet op de integriteit van de voetbalsport en de voorbeeldfunctie van professionele voetballers lijkt dat een logisch oordeel. 

Opvallend is dat het gokken van de AZ-speler AZ op de wedstrijd van Jong AZ niet wordt bestraft. Hoewel Jong AZ-spelers vaak met AZ Alkmaar-spelers meetrainen en er dus veel contactmomenten zijn, kwalificeert dat volgens de CvB kennelijk niet als het hebben van enige invloed op de uitkomst van dergelijke wedstrijden. Spelers van AFC Ajax, AZ Alkmaar, PSV Eindhoven en FC Utrecht lijken dus te mogen gokken op wedstrijden van hun Jong-elftallen, zolang zij zelf niet uitkomen voor die Jong-elftallen of daadwerkelijk (aantoonbaar) invloed uitoefenen op zulke wedstrijden. Niettemin is het de professionele voetballer sterk aan te raden zoveel mogelijk afzijdig te blijven bij gokken op wedstrijden in het betaald voetbal. Wij zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit vlak. 

Dit is een Legal Update van Petra klein Gunnewiek. 

Download als pdf

Specialist(en)