De UAV-gc 2025: Informatieplichten

06-03-2025

Op 14 januari 2025 zijn de UAV-gc 2025 (Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contractvormen 2025) gepresenteerd, de nieuwe versie van de standaard algemene voorwaarden voor geïntegreerde (bouw)contracten. In drie Legal Updates zullen wij de belangrijke wijzigingen ten opzichte van de voorganger, de UAV-gc 2005, bespreken. In deze Legal Update bespreken we de wijzigingen ten aanzien van de informatieplichten van de opdrachtgever (§3 UAV-gc 2025) en in het verlengde daarvan de plicht van de opdrachtnemer om het Werk af te stemmen op de tijdens het Werk blijkende toestand (§4 lid 4 UAV-gc 2025). In de andere twee Legal Updates zullen we ingaan op aansprakelijkheid en het wijzigingen van de opdracht onder de UAV-gc 2025.

Informatie- en afstemmingsplicht in de UAV-GC 2005

Onder de UAV-gc 2005 had de opdrachtgever de verplichting alle informatie te verstrekken die noodzakelijk is om het Werk te realiseren (§3 lid 1 sub a UAV-gc 2005) en de opdrachtgever was verantwoordelijk voor de inhoud van die informatie (§3 lid 2 UAV-gc 2005). Daarnaast was de opdrachtnemer verantwoordelijk voor de afstemming van de werkzaamheden op de bodemgesteldheid (§13 UAV-gc 2005). 

De informatieplicht van de opdrachtgever werd in de rechtspraak beperkt uitgelegd en de afstemmingsplicht juist vrij ruim. De afstemmingsplicht van de opdrachtnemer impliceert, zo is de uitleg in de jurisprudentie, dat de opdrachtnemer verantwoordelijk is voor het verkrijgen en verwerken van alle relevante informatie die nodig is om het werk naar behoren uit te voeren. De opdrachtgever heeft onder de UAV-gc 2005 een (beperkte) mededelingsplicht met betrekking tot informatie en bekende risico’s, maar de verantwoordelijkheid voor het beoordelen en analyseren van de informatie ligt primair bij de opdrachtnemer. Dit leidde in de praktijk tot veel discussie over de vraag of een opdrachtnemer voldoende was geïnformeerd en in hoeverre hij zelf informatie had moeten achterhalen en/of risico's had moeten onderkennen. Door deze uitleg, komen eventuele gebreken in de verstrekte informatie in beginsel voor rekening van de opdrachtnemer, tenzij er sprake is van onvoorziene omstandigheden of een expliciete fout van de opdrachtgever.

Informatie- en afstemmingsplicht in de UAV-GC 2025

Met de introductie van de UAV-GC 2025 is geprobeerd de balans in de informatieplichten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer beter te verdelen. Om dit te bereiken zijn een aantal veranderingen doorgevoerd in de informatieplicht van de opdrachtgever:

  1. In de Model Basisovereenkomst wordt bepaald welke informatie de opdrachtgever moet verstrekken voorafgaand aan de opdracht (artikel 7 lid 1 MBO) en welke informatie na de totstandkoming van de overeenkomst moet worden verstrekt (artikel 7 lid 1 MBO)
  2. In §3 lid 1 UAV-gc 2025 is vervolgens bepaald dat opdrachtgever de informatie na de totstandkoming van de overeenkomst tijdig moet verstrekken. Ook is expliciet bepaald dat opdrachtgever verantwoordelijk is voor de (juistheid van de) inhoud van de verstrekte informatie (§3 lid 2 UAV-gc 2025)
  3. Tot slot bepaalt §3 lid 3 UAV-gc 2025 dat de opdrachtgever ook verantwoordelijk is voor de gevolgen van informatie die niet of niet volledig ter beschikking is gesteld, maar alleen als de opdrachtnemer aantoont dat de toestand tijdens de realisatie afwijkt van de toestand die een zorgvuldig opdrachtnemer redelijkerwijs had mogen verwachten.

De afstemmingsplicht van opdrachtnemer is ook veranderd onder de UAV-gc 2025. De oude §13 UAV-gc 2005 over bodemgesteldheid is in zijn geheel vervallen en vervangen door een meer algemene afstemmingsplicht in §4 lid 4 UAV-gc 2025. Op grond van §4 lid 4 UAV-gc 2025 moet de opdrachtnemer de Werkzaamheden afstemmen op de tijdens de realisatie van het Werk blijkende toestand. Wanneer §4 lid 4 UAV-gc 2025 en §3 lid 3 UAV-gc 2025 is samenhang gelezen worden, volgt daaruit (nog steeds) een verantwoordelijkheid van opdrachtnemer om de ter beschikking gestelde informatie in relatie tot het Werk te beoordelen en analyseren.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Het grootste verschil tussen de UAV-gc 2005 en de UAV-gc 2025 op het gebied van informatieplicht is een verschuiving van verantwoordelijkheid. Waar in de 2005-versie de nadruk lag op de opdrachtnemer, legt de 2025-versie in beginsel een grotere verantwoordelijkheid bij de opdrachtgever. 

Of dit ook daadwerkelijk leidt tot minder juridische geschillen en een efficiëntere uitvoering van projecten, is geen gegeven. Hoewel §3 UAV-gc 2025 de opdrachtgever een uitgebreidere informatieplicht geeft en opdrachtgever proactief relevante informatie moet aanleveren, is niet zeker of dit in de praktijk per definitie tot een wezenlijke wijziging van verantwoordelijkheden leidt. Van de opdrachtnemer wordt nog steeds verwacht dat hij informatie beoordeelt en analyseert. Als informatie ontbreekt, zal Opdrachtnemer dat moeten signaleren en (in een uiterste geval) zijn aanbieding op aannames moeten baseren. Dan blijft de vraag wie het risico van de aannames draagt. De UAV-gc 2025 lijkt dat risico naar opdrachtgever te verleggen, maar de bewijslast van opdrachtnemer op grond van §3 lid 3 UAV-gc 2025 is stevig.

Het blijft van belang dat beide partijen hun informatieplicht serieus nemen en zorgvuldig omgaan met het verzamelen, verstrekken en analyseren van projectinformatie. Net als onder de UAV-gc 2005, kunnen de meeste geschillen worden voorkomen door in aanvulling op de UAV-gc 2025 expliciete afspraken met elkaar te maken over de aanlevering en verantwoordelijkheid voor informatie en/of aannames.

Wilt u meer weten over (de wijzigingen ten aanzien van de informatieplichten onder) de UAV-gc 2025? Luister dan ook naar aflevering 125 van onze tweewekelijkse podcast Licht op Legal, "De UAV GC 2025: Wat betekent de wijziging in de informatieplichten in de bouwpraktijk?" of neem contact op met één van onze specialisten. 

Dit is een Legal Update van Frederike Linssen. 

Specialist(en)