Aansprakelijkheidskwestie Ajax: Hoe ver zou Abdelhak Nouri zijn gekomen?

05-02-2021

In onze Legal Update schreven wij al over Ajax-voetballer Abdelhak Nouri, die op 8 juli 2017 een hartstilstand kreeg tijdens een oefenwedstrijd van Ajax in Oostenrijk tegen Werder Bremen. Toen ging het over de vraag of Ajax de ouders van Nouri had moeten inlichten over de hartproblemen. Ook recent is er weer veel (media) aandacht voor deze zaak.

Ajax heeft aansprakelijkheid erkend voor het feit dat onvoldoende adequaat is gereageerd tijdens de wedstrijd en dat er eerder had moeten worden gestart met de reanimatie. Nu, twee jaar na deze erkenning, zijn de ouders en Ajax beland bij een volgend discussiepunt. Hoe groot is de door Nouri geleden schade? Wat was er gebeurd als hij op 8 juli 2017 wel tijdig zou zijn gereanimeerd? Was hij dan wel volledig hersteld en zou hij in staat zijn geweest om op internationaal topniveau te blijven voetballen?

Dit is natuurlijk heel lastig te bepalen. Er moet een inschatting worden gemaakt van een hypothetische situatie en hoewel de lat niet al te hoog ligt is het wel aan de ouders van Nouri om zijn gemiste kansen aannemelijk te maken. In de media zijn diverse bedragen en hypotheses beschreven. Had Nouri eenzelfde loopbaan kunnen doormaken als zijn vrienden Donny van de Beek en Frenkie de Jong? Daarover is minnelijk overleg gevoerd tussen Ajax en de ouders van Nouri, maar overeenstemming werd niet bereikt.
De ouders van Nouri hebben de zaak nu uit handen gegeven.

Er zal dus een beslissing moeten worden genomen over de omvang van de schade door de arbitragecommissie van de KNVB. Deze arbitragecommissie is een onafhankelijk orgaan van de voetbalbond. De commissie wisselt van samenstelling en wordt altijd gevormd door twee zogenaamde Leden A uit de arbitragecommissie. Deze Lid A-categorie wordt gevormd door juristen, rechters, of advocaten. Deze twee leden A worden aangevuld met een Lid B, deze leden B zijn gewone leden van de KNVB met specifieke kennis over betaald voetbalclubs, spelers, coaches of andere voetbal-specifieke kennis. Het is dus nu aan hen om antwoord te geven op de complexe vraag: hoe ver zou Nouri zijn gekomen?

Wij houden u op de hoogte.

Dit is een Legal Update van Petra Klein Gunnewiek.

Download als pdf

Specialist(en)