Alice van der Schee
Advocaat | Rechtsanwaltin | Partner Herstructurering & Insolventie

Alice van der Schee

Advocaat | Rechtsanwaltin | Partner Herstructurering & Insolventie

Alice van der Schee is sinds 1990 als advocaat en partner werkzaam bij Van Benthem & Keulen in het team Herstructurering & Insolventie, waaraan zij leidinggeeft. Alice wordt vaak benoemd als bewindvoerder in surseances en curator in faillissementen. Zo werd zij aangesteld in spraakmakende faillissementen, zoals MC IJsselmeerziekenhuizen B.V., TCN Urop SE en Koops Furness N.V.

Daarnaast adviseert en begeleidt Alice ondernemers en hun crediteuren in het kader van akkoordprocedures op grond van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Verder is Alice gespecialiseerd in het ondersteunen van andere curatoren bij het uitvoeren en coördineren van omvangrijke oorzaken- en rechtmatigheidsonderzoeken in faillissementen. Ook houdt zij zich bezig met (complexe) aansprakelijkstellingsprocedures tegen bestuurders, commissarissen en accountants, waarin zij zowel de curatoren als hun wederpartijen bijstaat. Dit geldt ook voor de eventuele tuchtprocedures die aan een dergelijke aansprakelijkheidstelling voorafgaan.

Wat Alice mede onderscheidt als advocaat is dat zij tweetalig is. Ook is zij in Duitsland Rechtsanwältin. Hierdoor kan zij voor Duitse cliënten een brug slaan naar de Nederlandse juridische situatie. Tegelijkertijd kan zij voor Nederlandse ondernemers die in Duitsland actief zijn de verschillen tussen de beide rechtsstelsels verklaren en vanuit haar kennis van de Duitse cultuur zorgen voor een passende oplossing.

Specialismen

 • Optreden als curator en bewindvoerder
 • Begeleiding bestuurders en alle andere stakeholders bij bedrijven in moeilijkheden
 • Begeleiden van herstructureringen
 • Begeleiden van bedrijven en ondernemers in moeilijkheden
 • Begeleiden van doorstarts
 • Begeleiden van Duitse bedrijven bij hun Nederlandse activiteiten, met name op het gebied van het ondernemingsrecht
 • Begeleiden van Nederlandse bedrijven bij hun Duitse activiteiten
 • Adviseren over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen alsmede het voeren van procedures hierover
 • Adviseren en procederen op het gebied van het accountantstucht- en aansprakelijkheidsrecht
 • Optreden als herstructureringsdeskundige in een WHOA-procedure
 • Optreden voor crediteuren die met een WHOA-traject van een wederpartij geconfronteerd worden

Faillissementen

Overzicht alle faillissementen

Meer over Alice van der Schee

Naast haar functie als advocaat is Alice actief lid van diverse verenigingen, bekleedt zij verschillende nevenfuncties, schrijft zij publicaties en is zij regelmatig te gast als expert in onze podcast "Licht op Legal".

Nevenfuncties

INSOLAD: Alice was van 2009 tot 2016 lid van het bestuur van INSOLAD (Vereniging voor Insolventieadvocaten. In 2020 is Alice toegetreden tot de Toetsingscommissie van INSOLAD (tuchtcommissie), waarvan zij op dit moment voorzitter is.

INSOL Europe: Sinds 2016 lid van de Council van INSOL Europe, in 2022 is zij toegetreden tot de Executive van INSOL Europe.

Deutsch-Niederländische Rechtsanwaltsvereinigung: Van 2014 tot 2016 was Alice voorzitter van het bestuur.

SCG Legal: Van 2014 tot 2022 was Alice lid van de Board of Directors van SCG Legal, en tevens was zij lid van de Executive van SCG Legal van 2016 tot en met 2021.

Lidmaatschappen van verenigingen

Alice is daarnaast (actief) lid van de verenigingen: TMA Nederland, de NVRII (Nederlandse Vereniging voor Rechtsvergelijkend en Internationaal Insolventierecht), de Arbeitsgemeinschaft Insolvenzrecht und Sanierung van de Deutscher Anwaltverein, de Vereniging Corporate Litigation en de Vereniging Jaarrekeningenrecht. Alice is tevens Buitengewoon lid van het Verband Insolvenzverwalter Deutschlands.

Chambers: Testimonials van cliënten over het team Herstructurering & Insolventie

Van Benthem & Keulen has a very reliable insolvency team.


Band 3, Chambers 2024