Aansprakelijkheid van accountants in faillissement: valkuilen en kansen voor curatoren

12-10-2022

In Verzekeringsrecht, Aansprakelijkheid, Schade en Toezicht (VAST 2022 / P-032) schreven Rhea Bask en Linde van Dieren-Muller het artikel 'Aansprakelijkheid van accountants in faillissement: valkuilen en kansen voor curatoren'. 

Aandacht voor de rol van accountants bij faillissementen neemt steeds verder toe. Regelmatig ondernemen curatoren rechtsmaatregelen tegen accountants van failliete vennootschappen bijvoorbeeld wanneer de accountant vlak voor het faillissement een goedkeurende verklaring bij de jaarrekening heeft afgegeven en positief heeft verklaard over de continuïteitsperspectieven van de onderneming. Denk daarbij aan de faillissementen van Econcern, Eurocommerce en Imtech. Accountants worden in dat kader niet alleen bij civiele procedures betrokken; curatoren maken ook steeds vaker gebruik van de tuchtprocedure bij de Accountantskamer.

Ondanks het toenemende aantal aansprakelijkstellingen en tuchtklachten zien Rhea en Linde in de zaken die zij behandelen dat het succesvol claimen van schade bij accountants nog niet zo eenvoudig is. Wat heeft een curator precies nodig om tot een succesvolle aansprakelijkstelling te komen? Rhea en Linde zetten in dit artikel enkele aandachtspunten uiteen.

Dit artikel kunt u, wanneer u een abonnement op VAST heeft, via de website van VAST lezen. Het artikel is ook via onderstaande button te downloaden.

Download in pdf

Specialist(en)