De jurist: solist of teamplayer?

10-09-2020

In de Jurist van 10 september 2020 verscheen de column 'De jurist: solist of teamplayer?' van onze directeur, Johan Koggink. 

Doorleefde juridische expertise en analytische scherpte blijven de kern vormen van de professie als jurist, maar hij of zij zal, naar de mening van Johan, in toenemende mate een teamspeler worden. Van bedrijfsjuristen wordt verwacht dat zij niet in een ivoren toren plaatsnemen, maar pro-actief als echte business partners opereren. Waar de jurist ooit een solist was die juridische dossiers behandelde, zal steeds meer een beroep worden gedaan op zijn vaardigheden om goed te functioneren in een team.  

Multidisciplinair

Het vermogen om effectief samen te werken wordt ook in de advocatuur steeds belangrijker. Multidisciplinair opereren zal als competentie voor een advocaat steeds meer gewicht krijgen. Primair wordt dit gedreven door de vraag vanuit de cliënt. Technologie is bij veel bedrijven de motor achter hun innovaties en proposities.

Technologie zorgt bijvoorbeeld in de financiële wereld voor fintech oplossingen. In de medische wereld zien we e-health toepassingen ontstaan. Bij een fintech project werken de ICT advocaat, de privacy advocaat en de advocaat financieel toezichtrecht samen om tot een geïntegreerde juridische aanpak te komen. Bij een e-health app werken de ICT advocaat en de privacy advocaat nu samen met de advocaat gezondheidsrecht.

De verwachting van Johan is dat een verdere penetratie van technologie in businessmodellen bij bedrijven een toename zal geven van gevraagde juridische dienstverlening die meerdere specialismen omvat.

Vanuit advocatenkantoren vereist dit ook nog een andere competentie, namelijk die van projectmanagement. Het sociale vermogen van advocaten om in een team tot een geïntegreerde oplossing van de cliënt te komen kan niet los staan van de beheersing van de principes van projectmanagement.

Lees hier de column.

Specialist(en)