Collega Bastiaan Wallage 24 april 2023 in AVROTROS Radar op NPO2

25-04-2023

Maandagavond, 24 april 2023, was onze collega en universitair docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, Bastiaan Wallage, te zien in AVROTROS Radar. Hij werd geïnterviewd vanuit zijn rol als expert. Bastiaan ging in op de Diagnose Behandel Combinatie (DBC).

Een DBC vormt de basis voor de rekening die een patiënt van de zorgverlener ontvangt. Ziekenhuizen, maar ook zelfstandige behandelcentra en revalidatieklinieken, werken met DBC’s. Met DBC's kunnen zorginstellingen de rekening voor de geleverde zorg indienen bij de zorgverzekeraar. Als een patiënt een verwijzing krijgt naar het ziekenhuis dan maakt het ziekenhuis een DBC aan in het kader van de te leveren zorg.

In Nederland betalen patiënten een eigen risico indien zij bijvoorbeeld zorg ontvangen in het ziekenhuis. Het eigen risico is gekoppeld aan een DBC. Dat betekent dat in het geval een ziekenhuis een DBC opent, de patiënt geconfronteerd wordt met het eigen risico. Bastiaan ging tijdens de uitzending in op problemen die ontstaan als gevolg van deze systematiek.

Heeft u de uitzending gemist? De uitzending van Radar is terug te kijken via deze link

Specialist(en)