Licht op Legal: Van bestemmingsplan naar omgevingsplan: Waar moet u op letten?

15-12-2020

Dit is aflevering 26 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Merel Holtkamp, advocaat Omgevings- en Bestuursrecht bij Van Benthem & Keulen, in op het huidige bestemmingsplan en de veranderingen die komen als gevolg van de Omgevingswet die op 1 januari 2023 in werking treedt.

In deze podcast bespreekt Merel de huidige werking van het bestemmingsplan en de mogelijkheden om af te wijken van een bestemmingsplan. Dit systeem vergelijkt ze met het systeem onder de Omgevingswet. Zo is onder het huidige recht ‘de kruimelvergunning’ bij initiatiefnemers erg gewild.
Onder de Omgevingswet komt dit instrument niet terug. Een andere verandering is dat de vergunning van rechtswege in het omgevingsrecht straks niet meer bestaat.

Voor initiatiefnemers gaat er dus het nodige veranderen. Merel licht toe wat de gevolgen hiervan zijn voor zowel de lokale overheden als bedrijven en geeft tips hoe initiatiefnemers op deze wijzigingen kunnen anticiperen.  

Wilt u de komende tijd een project realiseren waarvoor u een afwijking van het bestemmingsplan nodig heeft? Wilt u over de aanpak hiervan sparren? Neem dan contact op met Merel Holtkamp.

Leest u daarnaast onze  blogreeks voor andere aan de Omgevingswet gerelateerde onderwerpen. De blogreeks is onderdeel van onze maandelijkse Nieuwsbrief 'Aftellen naar de Omgevingswet'.

In de podcast wordt als inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet genoemd 1 juli 2022. Inmiddels is dit geworden 1 januari 2023. De inhoud van de podcast is voor het overige onverminderd actueel.

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.

Licht op Legal kunt u via deze pagina (Google Chrome), Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

Specialist(en)