Licht op Legal: Het persoonsgebonden budget en het stellen van kwaliteitseisen: Wat is de ruimte voor gemeenten?

14-05-2024

Dit is aflevering 107 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Bastiaan Wallage, advocaat en associate partner Zorg & Sociaal domein en Bestuursrecht bij Van Benthem & Keulen, in op het PGB en hoe het PGB zich verhoudt tot het contracteren van zorg. 

Om de kosten in de zorg beheersbaar te houden, willen zorgverzekeraars, zorgkantoren maar ook gemeenten steeds vaker zorg afnemen van gecontracteerde zorgaanbieders. Bij gemeenten loopt bepaalde zorg via het persoonsgebonden budget, het PGB, dat inwoners van gemeenten kunnen krijgen. Met het PGB kunnen inwoners zelf bepalen bij wie zij die zorg afnemen. Gemeenten willen tegelijkertijd dat die zorg bepaalde kwaliteitsstandaarden haalt. Hoe kunnen zorg inkopende patijen, zoals gemeenten, grip houden op de kosten en de kwaliteit van zorg? Onlangs deed de Centrale Raad van Beroep een uitspraak over hoe het PGB zich verhoudt tot het contracteren van zorg. In deze podcast bespreekt Bastiaan de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep en legt hij uit hoe gemeenten afspraken omtrent de kwaliteit van zorg vast kunnen leggen.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact op met Bastiaan Wallage. 

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.

Licht op Legal kunt u via deze pagina (Google Chrome), Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

Specialist(en)