Licht op Legal: Grensoverschrijdend gedrag in de zorg: Waar moet u op letten?

14-06-2022

Dit is aflevering 62 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Petra klein Gunnewiek, advocaat en partner Aansprakelijkheid & Verzekering en Zorg & Sociaal domein, in op grensoverschrijdend gedrag op de zorg werkvloer.

Op dit moment wordt er een brede maatschappelijke discussie gevoerd over het onderwerp (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Ook in de zorg is dit een actueel thema, zo liet een onderzoek van TNO en CBS in 2021 zien. In de top 10 van beroepsgroepen met de meeste ongewenste seksuele aandacht stonden 8 zorgberoepen.

In deze podcast gaat Petra in op dit onderzoek en op een onderzoek van Medisch Contact uit 2018 waaruit naar voren komt dat de hiƫrarchie op de werkvloer een rol speelt in situaties van grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast legt zij aan de hand van een uitspraak van het tuchtcollege uit welke consequenties de tuchtrechter verbindt aan grensoverschrijdend gedrag in de relatie tussen de arts en de verpleegkundige. Ook bespreekt zij twee beslissingen van het Scheidsgerecht waaruit goed het contrast naar voren komt, waarom in de ene situatie wel tot ontslag van de arts mocht worden overgegaan en in een andere casus niet. Petra sluit de podcast af met praktische tips voor zorginstellingen.

Wilt u meer weten over de juridische aspecten die aan de orde zijn rondom het vraagstuk van grensoverschrijdend gedrag in de zorg? Neem dan contact op met Petra klein Gunnewiek.

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar [email protected].

Licht op Legal kunt u via deze pagina (Google Chrome), Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

Specialist(en)