Staking: inzet eigen personeel toegestaan

31-07-2019

De Hoge Raad heeft zich op 19 juli 2019 uitgelaten over de vraag of een werkgever eigen personeel mag inzetten om de werkzaamheden van stakende werknemers over te nemen. In deze zaak ging het om een pilotenstaking bij Easyjet. Easyjet heeft piloten van buitenlandse bases ingevlogen om de vluchten over te nemen die door de stakende piloten zouden worden uitgevoerd.

Volgens de Hoge Raad is dit niet in strijd met het zogenoemde 'onderkruipersverbod' van artikel 10 van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs ('de Waadi'). Het onderkruipersverbod houdt in dat arbeidskrachten niet mogen worden aangetrokken of ingezet voor het verrichten van werkzaamheden die gewoonlijk door de stakende werknemers zouden worden verricht. Het doel van het onderkruipersverbod is te voorkomen dat de effectiviteit van het stakingsmiddel wordt ontnomen. De wetgever heeft met het onderkruipersverbod het oog gehad op het aantrekken en inzetten van externe uitzendkrachten om een staking te breken, maar niet op het inzetten van vervangend eigen personeel.

Naar het oordeel van de Hoge Raad is het inzetten van eigen personeel (ook vanuit een ander concernonderdeel) om de werkzaamheden van stakend personeel over te nemen, niet in strijd met de eisen van goed werkgeverschap, ook niet indien de werknemers die worden ingezet betere arbeidsvoorwaarden hebben, buiten het conflict staan en daarbij geen belang hebben.

Dit is een Legal Update van Pieter Mantel.

Download als pdf

Specialist(en)