Gemeenten kunnen langer gebruik maken van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen (TAM) voor het omgevingsplan.

01-08-2024

Tijdens het online event 'Q&A Omgevingswet', dat wij op 8 april jl. hebben georganiseerd, bespraken wij de mogelijkheid om in 2024 voor het opstellen van een deel van het Omgevingsplan nog gebruik te maken van de 'oude' IMRO standaarden. Die mogelijkheid is nu met een jaar verlengd. 

Hoe zat het ook weer? En wat houdt deze verlenging in? Dat bespreken wij in deze Legal Update. 

Hoofdregel uit de Omgevingswet

Met ingang van 1 januari jl. zijn alle in een gemeente geldende bestemmingsplannen automatisch omgezet in één omgevingsplan geldend voor de hele gemeente. De situatie per 1 januari is dat zo'n omgevingsplan bestaat uit het samenraapsel van alle voorheen geldende bestemmingsplannen, regels uit de Bruidsschat en regels uit gemeentelijke Verordeningen die zien op de fysieke leefomgeving, tezamen het zogenaamde tijdelijk deel van het omgevingsplan. Het nieuwe deel is (of was) per 1 januari jl. nog leeg. Het is de bedoeling dat alle gemeenten dit deel 'vullen' door omzetting van alle regels in dit nieuwe deel. Zij hebben daarvoor tot 1 januari 2032 de tijd. 

Artikel 22.6 lid 1 van de Omgevingswet bepaalt dat de voor een locatie geldende regels die zijn opgenomen in (onder meer) een bestemmingsplan alleen tegelijk komen te vervallen. De reden hiervoor ligt in de techniek van de IMRO software. Deze techniek, waarop ruimtelijkeplannen.nl was gebaseerd, kan niet communiceren met de techniek die wordt gebruikt in het DSO.

Dit betekent eigenlijk dat gemeenten, die alle oude regels willen omzetten in een omgevingsplan, dat in één keer moeten doen. Dat is een enorme klus.

De TAM biedt overigens ook uitkomst voor gemeenten die nog niet in staat zijn om een voorbereidingsbesluit in STOP/TP op te stellen of te wijzigen. Ook dan kunnen zij de huidige IMRO-standaard blijven gebruiken.

TAM (Tijdelijke Alternatieve Maatregelen)

Het is echter wél mogelijk om alle regels uit een bestemmingsplan voor een bepaalde locatie te laten vervallen. Er wordt dan als het ware een stuk uit de plankaart geknipt, waarvoor dan desgewenst in het nieuwe deel van het omgevingsplan vervangende regels in de plaats worden gesteld. Op die manier kunnen in de transitiefase nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt, zonder dat direct het hele omgevingsplan opnieuw hoeft te worden ingericht. En dan kan ook nog gebruik worden gemaakt van de bestaande IMRO software. 

Het vaststellen van een deel van het omgevingsplan met de IMRO standaard lijkt op het postzegelplan onder oud recht. Deze werkwijze is vastgelegd in artikel 11.1 lid 2 van het Besluit elektronische publicaties. 

Uit artikel 11.1 lid 3 van het Besluit elektronische publicaties volgt dat dit artikel (artikel 11.1) vervalt een jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet of zoveel eerder als bij Koninklijk Besluit wordt bepaald

Verlenging TAM met één jaar

In oktober 2023 was al met de bestuurlijke partners (VNG,UvW, IPO en de Rijkspartijen) afgesproken, dat een half jaar na inwerkingtreding van de Omgevingswet zou worden bekeken en besloten of een langere inzet van de TAM noodzakelijk is en of ontwerpbesluiten die ter inzage zijn gelegd voordat de termijn waarin de TAM toegepast kan worden afloopt, zouden kunnen worden afgemaakt met behulp van de TAM. Aan deze afspraken wordt nu uitvoering gegeven. 

De voorgenomen wijziging van het Besluit elektronische publicaties is onlangs voor consultatie ter inzage gelegd. Uit het concept besluit volgt dat bestuursorganen nog tot en met 31 december 2025 gebruik kunnen maken van de Tijdelijke Alternatieve Maatregelen. 

Via het (concept)besluit wordt ook meer duidelijkheid gegeven over de toepassing van en het werken met de TAM. Tot en met 23 augustus a.s. kan eenieder op dit concept reageren via internetconcultatie.nl

Dit is een Legal Update van Monique Rus – van der Velde.

Download als pdf

Specialist(en)