Inwerkingtreding Omgevingswet: 1 juli 2022 onder hoogspanning?

07-10-2021

Waar kunnen wij een startblog in onze nieuwe reeks 'Aftellen naar de Omgevingswet' beter mee beginnen dan met het heetste politieke hangijzer van de hele wet? We hebben het natuurlijk over de beoogde datum van inwerkingtreding van de stelselherziening. Op het moment van schrijven – begin oktober 2021 – staat deze datum nog op 1 juli 2022. Toch komen er steeds meer signalen dat de datum van inwerkingtreding best nóg een keer kan worden uitgesteld. Kinderziektes in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn het (grootste) probleem. Meer duidelijkheid kunnen we op z'n vroegst begin november verwachten.

Dat is althans de boodschap van minister Ollongren in haar Kamerbrief van 30 september 2021. In deze brief wordt een nieuwe Kamerbrief aangekondigd die begin november zou moeten komen en die onder andere de stand van zaken van het DSO moet geven. Aan de hand daarvan wil de minister dan het debat met de Tweede Kamer voeren over de datum van inwerkingtreding. Begin november duidelijkheid wordt daarmee minder waarschijnlijk (debatten inplannen en voeren kost immers ook tijd).

Relevant is verder om in herinnering te roepen dat in een Kamerbrief van 27 mei 2021 de minister al schreef dat het "wel noodzakelijk [is] dat de laatste minimale functionaliteiten van de landelijke voorziening van het DSO die nodig zijn voor inwerkingtreding uiterlijk oktober 2021 gereed zijn en werken." Zie ook onze eerdere Legal Update hierover.

Duivels dilemma

Een eenvoudige steekproef tijdens onze recente iura actua online 'Actualiteiten omgevingsrecht' (met als vraag: 'Wat denkt u? Treedt de Omgevingswet op 1 juli 2022 in werking?') had als uitkomst dat 85% van onze deelnemers weinig fiducie meer heeft in een inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2021. Het is inmiddels een terugkerend thema, maar de praktijk heeft behoefte aan duidelijkheid: treedt de wet nu op 1 juli 2022 in werking? Opnieuw staat het parlement voor het duivelse dilemma: door niet op korte termijn duidelijkheid te bieden, dreigt het parlement te verergeren wat het zegt te willen voorkomen: chaos in de uitvoering.

Deze blog is geschreven door Merel Holtkamp en Monique Rus en is onderdeel van het thema 'Wat staat ons te wachten' in onze reeks over de Omgevingswet. Heeft u vragen naar aanleiding van één van onze blogs over de Omgevingswet, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Download als pdf

Aanmelden Nieuwsbrief 'Aftellen naar de Omgevingswet'

Specialist(en)