Het opstellen en overeenkomen van een Code of Conduct onder de CSDDD

07-02-2025

Voor het tijdschrift Contracteren 2024/4 schreef Anouk Lankhaar het artikel ‘Het opstellen en overeenkomen van een Code of Conduct onder de CSDDD’. In deze bijdrage gaat Anouk in op de Europese Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, nr. 2024/1760 (‘CSDDD’)). Meer in het bijzonder op de verplichting die de CSDDD op grotere ondernemingen legt om een gedragscode te hanteren en een contractuele garantie aan haar zakenpartners te vragen dat deze gedragscode ook daadwerkelijk zal worden nageleefd. Een gedragscode omvat normen en principes die gesteld worden aan de uitvoering van de zakelijke activiteiten van een onderneming. Daarbij kan gedacht worden aan normen en principes op het gebied van Environmental, Social and Governance (‘ESG’), zoals normen ten aanzien van kinderarbeid of CO2-uitstoot. Deze normen en principes kunnen op verschillende manieren vastgelegd worden. Als uitgangspunt in haar bijdrage neemt Anouk het geval waarin een onderneming haar gedragscode in een separaat document vastlegt, veelal getiteld ‘Code of Conduct’. 

In haar bijdrage besteedt Anouk zowel aandacht aan het vormgeven van de normen en principes in de Code of Conduct als aan het overeenkomen van de Code of Conduct met directe en indirecte zakenpartners van een onderneming. Zo komt aan bod dat een onderneming een bepaalde mate van vrijheid heeft bij het vormgeven en inkleuren van haar Code of Conduct, meer in het bijzonder bij de mate van detail en striktheid van de verplichtingen die de onderneming zichzelf en haar zakenpartners oplegt. Een onderneming kan bijvoorbeeld kiezen voor het opnemen van declaratoire bedingen, inspanningsverplichtingen, resultaatsverplichtingen of een combinatie daarvan. Bij haar bespreking van de wijzen waarop een Code of Conduct overeen kan worden gekomen, gaat Anouk in op de mogelijke toepassing van het algemene voorwaardenregime, het gebruikmaken van kettingbedingen, boetes en derdenbedingen. Om de bedrijfsjurist en de onderneming gelijk wat handvatten te bieden voor de praktijk heeft Anouk een aantal voorbeeldclauses in haar bijdrage opgenomen. 

Het gehele artikel is, nadat u bent ingelogd, op de website van Boomjuridischtijdschriften te lezen. Medio augustus 2025 kunt u het gehele artikel ook via deze pagina lezen en/of downloaden. 

Specialist(en)