Het hoger beroep inzake het schietincident in Alphen aan den Rijn: hoe gerechtigheid zegevierde, en de geest in de fles bleef

16-10-2018

In Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP) 2018, aflevering 3 schreef een van onze advocaten, Kirsten Maes, het artikel ‘Het hoger beroep inzake het schietincident in Alphen aan den Rijn: hoe gerechtigheid zegevierde, en de geest in de fles bleef’.

Op 27 maart 2018 is de politie door het Gerechtshof Den Haag aansprakelijk gehouden voor de door de slachtoffers en nabestaanden geleden letsel- en overlijdensschade vanwege het ten onrechte verstrekken van de wapenvergunning aan Tristan van der V., nadat deze aansprakelijkheid eerder op relativiteitsgronden strandde bij de Rechtbank Den Haag. In het onderhavige artikel worden beide uitspraken besproken en de afwijkende oordelen tegen elkaar afgezet. De kritieken waarmee met name het vonnis is ontvangen geven bovendien aanleiding om de daarmee verweven secundaire aansprakelijkheidsproblematiek nader onder de loep te nemen. Want waarom hield de rechtbank de aansprakelijkheidsdeur zo krampachtig dicht, en zet het hof deze desondanks (meer) open?

Het artikel maakt onderdeel uit van het promotietraject van Kirsten omtrent de secundaire aansprakelijkheid van private partijen, en volgt na eerdere publicaties van Kirsten over dit onderwerp in het Tijdschrift voor Vergoeding Personenschade (TVP) in 2017 (nr. 4) en in het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S) in 2016 (nr. 2). Wilt u meer weten over dit onderwerp of het promotieonderzoek van Kirsten Maes neem, dan contact met haar op. 

Download als pdf

Specialist(en)