De Nederlandse UBO-registers - een update

14-02-2023

In Bedrijfsjuridische berichten 2023, aflevering 4 (Bb 2023/8), schreef Corinne Kuipers het artikel 'De Nederlandse UBO-registers - een update'.

Nederland heeft twee registers waarin uiteindelijke belanghebbenden (ultimate beneficial owners, UBO's) moeten worden geregistreerd. Het UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten is op 27 september 2020 live gegaan en had op 27 maart 2022 gevuld moeten zijn. De Kamer van Koophandel, die optreedt als beheerder van de twee Nederlandse UBO-registers, kampt met grote achterstanden in de verwerking van UBO-opgaven voor het UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten. Bovendien hadden tot voor kort veel entiteiten niet voldaan aan de UBO-registratieplicht om de privacy van hun UBO's te beschermen. Het UBO-register voor vennootschappen en andere juridische entiteiten was in zijn korte bestaan dus geen onverdeeld succes. Als klap op de vuurpijl is het register sinds eind november 2022 tijdelijk gesloten.

Tegelijkertijd is op 1 november 2022 de registratieplicht begonnen voor het lang verwachte andere UBO-register, namelijk dat voor trusts en soortgelijke juridische constructies. Sommige trusts en fondsen voor gemene rekening en hun UBO's moeten in dit register worden geregistreerd. Die registratie moest zijn voltooid op 1 februari 2023, maar die termijn is inmiddels verlengd tot 1 april 2023. Het valt niet mee om alle ontwikkelingen op het gebied van UBO-registratie bij te houden. In dit praktijkgerichte artikel geeft Corinne daarom een update over beide UBO-registers.

Download in pdf

Specialist(en)