Cloud-sourcing: aandachtspunten bij het contracteren van standaard en maatwerk SaaS-oplossingen

15-06-2020

In het Tijdschrift De Bedrijfsjurist 2020, nr. 2, schreven Jan Brölmann en Robert Boekhorst het artikel 'Cloud-sourcing: aandachtspunten bij het contracteren van standaard en maatwerk SaaS-oplossingen'. 

Bijna geen onderneming kiest bij een innovatie of investering in IT voor het aanschaffen van een on-premise licentie, die vervolgens beheerd wordt op eigen servers. Dit wordt tegenwoordig ingevuld met clouddiensten. Clouddiensten zijn niet duidelijk afgebakend: het gaat om een bonte verzameling van service-, technische en businessmodellen die vaak door techno marketeers worden gelabeld als een 'Saas', 'PaaS' en 'IaaS'. Al deze cloud servicemodellen hebben gemeenschappelijk dat er informatietechnologie wordt geleverd 'as a service'. 

In deze bijdrage stellen Jan en Robert SaaS (Software as a Service) centraal: hoe zorg je er voor dat de overeenkomst voor SaaS goed is ingericht en... wat is goed? Verder doen Jan en Robert een aantal suggesties om in de praktijk de juiste accenten te kunnen leggen bij het beoordelen en uitonderhandelen van een SaaS-overeenkomst. Dit doen zij vanuit het gezichtspunt van de afnemer van de SaaS, waarbij zij een onderscheid maken tussen standaard 'off the shelf' SaaS-oplossing ('Standaard SaaS') en bedrijfskritische maatwerk SaaS-oplossing ('Maatwerk SaaS').

Download in pdf

 

Specialist(en)