Angstaanjagend seminar groot succes – het General Counsel lustrumseminar

25-11-2016

Tijdens het General Counsel lustrumseminar over cybersecurity kregen de deelnemers onder meer inspirerende verhalen te horen van PostNL en De Nederlandsche Bank.

ICT & Privacy advocaat Robert Boekhorst schetste het juridische kader, waarna beide organisaties hun visie gaven op de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van data, privacy, datalekken, cybersecurity en governance. Zo bleek dat deze onderwerpen bij PostNL topprioriteit hebben. PostNL leert haar medewerkers onder meer zelf hoe je wachtwoorden kraakt om zo bewustwording te vergroten. En ‘business continuity plans’ zorgen voor adequate reacties als het nodig mocht zijn.

De Nederlandsche Bank nam vanzelfsprekend de nodige voorzichtigheid in acht bij het toelichten van het DNB Cyber Defense Centre. Naast de aandacht voor techniek, gedrag en cultuur en de regels binnen De Nederlandsche Bank geldt daar op beveiligingsgebied een permanente terreurdreiging niveau 4. Een veilige gedachte.

 

Dat veilige gevoel werd echter volledig teniet gedaan door ethisch hacker Wouter Slotboom, die ter plekke demonstreerde hoe de wachtwoorden van de deelnemers achterhaald konden worden. In snel tempo werd een site gekloond die via een normale website benaderd kon worden, waarna iedereen zijn ingevoerde gegevens op het scherm kon volgen. Websites werden getoond, waarop databases met wachtwoorden staan en deelnemers in de zaal werden verrast met locatiegegevens waar zij waren geweest. Na afloop van het seminar kregen alle aanwezigen het zojuist verschenen boek “Je heb wel iets te verbergen” mee om de tips en trucs thuis door te lezen.

Aangezien wij dit seminar voor General Counsel voor de vijfde keer organiseerden, hebben wij een module van het General Counsel Executive Programme aan de Rotterdam School of Management, een initiatief van General Counsel Netherlands, ter beschikking gesteld. Aan het eind van dit seminar hebben wij de verloting gedaan, met Anne Smaling van EBN als gelukkige winnares, gefeliciteerd!