Van Benthem & Keulen Meesterdagen
Wij
maken
legal
persoonlijk

Meesterdagen

Jaarlijks organiseert Van Benthem & Keulen voor eind bachelor- of masterstudenten de Meesterdagen.

Tijdens twee tot drie dagen nemen wij 15 (geselecteerde) studenten mee in de wereld van de advocatuur en het notariaat en zorgen we voor een onvergetelijke ervaring.

De Meesterdagen vinden plaats in een stad binnen Europa. Tijdens de Meesterdagen werken de studenten onder leiding van vier advocaten/kandidaat-notarissen van Van Benthem & Keulen, aan een inhoudelijke case. Ook wordt (meestal) een bezoek gebracht aan één van onze partnerkantoren uit ons SCG Legal netwerk. Naast het inhoudelijke deel is er ook voldoende tijd voor ontspanning, gezelligheid en verdere persoonlijke kennismaking met onze advocaten/kandidaat-notarissen. 

Meesterdagen 2022

Meesterdagen 2022 in Brussel

Thema: Gezond en duurzaam eten

Tijdens de Meesterdagen op 19 en 20 mei 2022 reizen we met 15 studenten af naar Brussel: dé plek voor Europese aangelegenheden en een bruisende stad met veel bezienswaardigheden op het gebied van duurzaamheid. We duiken deze keer namelijk in juridische vraagstukken rondom het thema gezond en duurzaam eten.  

 

 

Meesterdagen 2022: Gezond en duurzaam eten

Onze gezondheid is voor een groot deel afhankelijk van onze voeding. Daarom is het belangrijk om kritisch te kijken naar hoe voedsel wordt vervaardigd en op zoek te gaan naar mogelijkheden om ons voedselsystemen veilig te stellen. Niet alleen de manier waarop ons voedsel wordt gekweekt, verwerkt en bereid, maar ook hoe het wordt verpakt is belangrijk.

Verschillende overheden zijn zich hier al van bewust. Zij introduceerden bijvoorbeeld de suikertaks; een verhoogde belasting op suiker(houdende) producten met als doel het bevorderen van de volksgezondheid. Ook het Europees Parlement heeft gezond en duurzaam eten op de agenda staan. Recent is een wijziging van de Europese btw-regels goedgekeurd waardoor het voor EU-landen mogelijk wordt om bepaalde goederen, waaronder groente en fruit, vrij te stellen van btw.

Vraagstukken rond het thema: Gezond en duurzaam eten

Maar is het duurder maken van suikerhoudende producten en het verlagen van de btw op fruit en groente naar 0% afdoende? Wat gebeurt er met al die mensen die gezondheidsschade hebben opgelopen doordat ze geen fruit en groente konden kopen, vanwege hun beperkte financiële middelen? Mensen die ondervoed zijn geraakt? Kan de overheid aansprakelijk worden gesteld voor deze opgelopen schade, of is dit een onbegonnen zaak?

Deze vraagstukken worden tijdens de Meesterdagen door prof.dr.ir. Jaap Seidell en onze advocaten/kandidaat-notatissen verder besproken vanuit zowel een maatschappelijk-, juridisch- als duurzaamheidsperspectief.

Gastspreker: prof. dr. ir. Seidell

Jaap Seidell zet zich als hoogleraar in voor een gezonde maatschappij en vanuit de Gezondheidsraad adviseert hij onze regering. Daarnaast bracht hij het boek 'Andere kost' uit; een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Zijn boeken en kennis over dit thema maken Seidell de aangewezen persoon om tijdens de Meesterdagen 2022 zijn kennis met jullie te delen.

Op 19 en 20 mei aanstaande nemen wij 15 top studenten mee in de wereld van de advocatuur en het notariaat en zorgen we voor een meesterlijke ervaring in Brussel. Onder leiding van vijf advocaten en kandidaat-notarissen wordt er naast het inhoudelijk thema uiteraard volop gelegenheid geboden om kennis met elkaar te maken. Volg onze ervaringen via onze socials!

Een terugblik op de afgelopen Meesterdagen

Maastricht: Meesterdagen 2021

2020 moesten we overslaan, maar op 17 en 18 september 2021 konden onze Meesterdagen weer plaatsvinden. Op ons kantoor ontvingen we 15 topstudenten. Na een rondleiding volgden een eerste kennismaking, de introductie van de casus, een inspirerende lezing over onderhandelen en een meesterlijke lunch. 's Middags vertrokken wij met een bus vol muziek en een goede pub quiz naar Kasteel Vaalsbroek in Maastricht. Tijdens de private dining die avond was er alle gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. De volgende ochtend stond in het teken van de door de studenten voorbereide casus. In de middag zijn wij gaan grotbiken en tijdens de busreis terug naar Utrecht was er genoeg ruimte om daarvan bij te komen en in (op zijn Maastrichts) ‘good gezèlsjap’ na te praten.   

Birmingham: Meesterdagen 2020

Van 14 -16 mei 2020 zouden de Van Benthem en Keulen Meesterdagen 2020 in Birmingham van start gaan. Wij keken ernaar uit om 15 topstudenten mee te nemen in de wereld van de advocatuur, kennis te laten maken met onze advocaten en te zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Door het coronavirus kon deze meesterlijke ervaring niet doorgaan.

Parijs: Meesterdagen 2019

Eind mei 2019 reisden vijftien studenten met vijf kantoorgenoten af naar Parijs voor de Meesterdagen 2019. Na een introductie op ons kantoor in Utrecht en een lunch bij de verschillende praktijkgroepen, vertrokken we naar Parijs. In Parijs werkten de studenten en advocaten samen aan een uitdagende case en bezochten we partnerkantoor Fidal; een kantoor uit ons internationale netwerk. Natuurlijk was er uitgebreid gelegenheid om elkaar beter te leren kennen op een informele manier. Oui, oui, wij kijken terug op een geslaagde editie van de Meesterdagen.