Licht op Legal: Medisch tuchtrecht: Voor welk (medisch) handelen kunt u tuchtrechtelijk worden aangesproken?

30-11-2021

Dit is aflevering 49 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Jonna De Clerck, advocaat bij Van Benthem & Keulen, in op het medisch tuchtrecht.

Wanneer een patiënt het niet eens is met de medische behandeling of vindt dat een zorgverlener zich buiten de behandeling niet naar behoren gedraagt, dan kan een patiënt een tuchtklacht indienen.
Wat betekent dit voor de zorgverlener en wat zijn
de mogelijke consequenties?

In deze podcast bespreekt Jonna aan welke normen een BIG-geregistreerde zorgverlener zich moet houden. Daarnaast gaat zij in op de vraag wanneer bepaald handelen of gedrag onder het bereik van het medisch tuchtrecht valt. Aan de hand van recente zaken bespreekt Jonna de twee tuchtnormen en gaat zij in op de grenzen van het tuchtrecht. Want valt bijvoorbeeld het handelen van een bestuurder van een zorginstelling of het doen van uitlatingen in de media nog onder het medisch tuchtrecht? 

Wilt u meer weten over het medisch tuchtrecht of heeft u een vraag? Neem dan contact op met Jonna De Clerck of bekijk de aflevering 'Klachten en Tuchtrecht in de Zorg' van MEDtalks Insights waarin Jonna te gast was via volgende link.

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar lichtoplegal@vbk.nl.

Licht op Legal kunt u via deze pagina (Google Chrome), Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

Specialist(en)