Licht op Legal: De inzet van zzp'ers: Wat is de stand van zaken rondom de nieuwe wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en wat betekent dit voor werkgevers?

09-07-2024

Dit is aflevering 111 van Licht op Legal. In deze aflevering gaat Anne Haverkort, advocaat en partner Arbeidsrecht bij Van Benthem & Keulen, in op de inzet van zzp’ers en het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). 

Het wetsvoorstel is recent voor advies naar de Raad van State gezonden en zal waarschijnlijk per 1 januari 2026 in werking treden. Intussen heeft de Belastingdienst de opdracht gekregen om al vanaf 1 januari 2025 weer strenger te gaan handhaven. Deze handhaving zal plaatsvinden op basis van de huidige wet, waar ‘alle omstandigheden van het geval’ worden meegewogen om te beoordelen of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Wat betekent dit voor werkgevers die zzp’ers inzetten?

In deze aflevering legt Anne uit wat de kern is van de nieuwe wet en bespreekt zij aan de hand van voorbeelden wat dit kan gaan betekenen voor werkgevers. Daarnaast bespreekt zij wat de grootste misvatting over deze nieuwe wetgeving is en waar werkgevers zich van bewust moeten zijn. Anne sluit de podcast af met praktische tips voor organisaties waar zzp’ers worden ingezet. 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of heeft u een juridische vraag hierover? Neem dan contact op met Anne Haverkort.

Heeft u suggesties voor een onderwerp of wilt u dat onze experts hun licht laten schijnen op uw juridische vraagstuk? Stuur dan een mail naar [email protected].

Licht op Legal kunt u via deze pagina (Google Chrome), Spotify, Apple Podcasts of uw eigen favoriete podcastapp beluisteren.

 

Specialist(en)