Wetsvoorstel om loonverschillen tussen mannen en vrouwen tegen te gaan: internetconsultatie van start!
04-04-2025
Op 27 maart 2025 is de internetconsultatie Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen van start gegaan.
Wat is het doel van de loontransparantierichtlijn?
Vrouwen verdienen in Nederland nog altijd minder dan mannen, ook voor gelijk(waardig) werk. De Europese Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen heeft tot doel om gelijke beloning voor mannen en vrouwen te bevorderen door invoering van loontransparantiemaatregelen.
De loontransparantierichtlijn moet uiterlijk op 7 juni 2026 omgezet zijn in het Nederlandse rechtssysteem.
Waarin voorziet het conceptwetsvoorstel Wet implementatie Richtlijn loontransparantie mannen en vrouwen?
Het conceptwetsvoorstel voorziet in de implementatie van de loontransparantierichtlijn en bevat verschillende maatregelen. De belangrijkste maatregelen zijn:
- Werkgevers worden verplicht om te beschikken over loonstructuren die gelijk loon voor gelijkwaardige arbeid waarborgen.
- Werkgevers mogen sollicitanten geen vragen meer stellen over het loon in de huidige of eerdere arbeidsverhoudingen.
- Sollicitanten en werknemers krijgen recht op informatie over de beloning van de betreffende functie.
- Werkgevers met meer dan 250 werknemers moeten jaarlijks rapporteren over loonverschillen. Voor werkgevers met 100 tot 250 werknemers geldt deze rapportageverplichting eens per drie jaar. Als uit de rapportage blijkt dat het loonverschil 5% of meer is, moeten de verschillen worden geanalyseerd, waarna eventuele ongerechtvaardigde verschillen kunnen worden aangepast en voor de toekomst worden voorkomen.
- Het instemmingsrecht van de ondernemingsraad wordt uitgebreid als het gaat om vaststelling, wijziging of intrekking van een regeling op het gebied van beloning.
Wat is het vervolg van het wetgevingsproces?
Reageren op de internetconsultatie is mogelijk tot 7 mei 2025. Daarna besluit de ministerraad of, en zo ja, in welke (eventueel aangepaste) vorm het wetsvoorstel zal worden ingediend bij de Tweede Kamer. De beoogde invoeringsdatum van het wetsvoorstel is 7 juni 2026 en voor de rapportageverplichting zal worden voorzien in een gefaseerde inwerkingtreding al naar gelang de grootte van een onderneming.
Via Legal Updates, onze ESG-blogs, maar ook via de themapagina ESG & Wet- en regelgeving op onze website, houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen naar aanleiding van deze nieuwe wet- en regelgeving.
Heeft u vragen over gelijke behandeling? Lees of luister dan ook hoofdstuk 3 'Gelijke behandeling' uit ons boek 'Arbeid & Pensioen in de praktijk 2025' dat over dit onderwerp gaat.
Heeft u naar aanleiding van deze Legal Update vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten van het team Arbeid & Pensioen.
Dit is een Legal Update van Lisa Schouten en Roy Zusterzeel.