Wat is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?

28-06-2023

De EU zet de laatste jaren flinke stappen op het gebied van ESG. De richtlijn voor duurzaamheidsrapportage door ondernemingen, ook wel bekend als de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wordt als startsein beschouwd. De richtlijn komt voort uit Europese initiatieven zoals de Europese Green Deal en 'Fit for 55'. In deze initiatieven zijn doelen gesteld zoals het verminderen van broeikasgassen en economische groei zonder uitputting van grondstoffen. Om deze doelen te behalen is nieuwe wetgeving van belang.

In deze blog gaan we in op de CSRD en de bijbehorende European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Wat ging aan de CSRD vooraf?

Met de invoering van de CSRD wordt de Europese Jaarrekeningenrichtlijn uit 2013 gewijzigd en de richtlijn niet-financiële rapportage, ook wel bekend als de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), vervangen.

De Europese Jaarrekeningenrichtlijn bevat voor ondernemingen onder meer de verplichting om in het bestuursverslag een analyse met inbegrip van informatie over milieu- en personeelsaangelegenheden op te nemen. De NFRD kan worden beschouwd als een aanvulling hierop, door te verplichten dat ondernemingen verslag uitbrengen over:

  1. De manier waarop duurzaamheidsaspecten hun prestatie, positie en ontwikkeling beïnvloeden.
  2. De effecten die zij hebben op mens en milieu.

Doordat op deze manier vanuit twee verschillende perspectieven wordt gekeken, ''van buiten naar binnen'' en ''van binnen naar buiten'', wordt er ook wel gesproken van dubbele materialiteit. Op het dubbele materialiteits-begrip gaan we in een latere blog nader in.

Doordat bovenstaande instrumenten nog niet tot een goede kwaliteit van informatievoorziening hebben geleid, heeft het Europees Parlement opgeroepen tot verdere ontwikkeling van rapportageverplichtingen. De CSRD en bijbehorende ESRS beantwoorden hieraan.

Wat is de CSRD?

Het voorstel voor de CSRD is in de periode van april 2021 tot en met juni 2022 gefinaliseerd. Uit de finale versie volgt dat verschillende rapportageverplichtingen voor verschillende categorieën van ondernemingen gaan gelden. Aan het toepassingsgebied besteden we verderop in deze blog aandacht.

Allereerst is het van belang om te weten met welke rapportageverplichtingen ondernemingen te maken krijgen. Het onderstaande schema geeft weer welke onderwerpen ondernemingen in het bestuursverslag moeten opnemen. 

CSRD Vereisten inhoud bestuursverslag

  • Effecten van onderneming op duurzaamheidsaspecten
  • Invloed van duurzaamheidsaspecten op ontwikkeling, prestaties en positie van onderneming
  • Beschrijving van bedrijfsmodel en strategie van onderneming (gericht op duurzaamheidsaspecten)
  • Doelstellingen en voortuitgang t.a.v. duurzaamheidsaspecten
  • Rol bestuurs-, leidinggevende en toezichthoudende organen t.a.v. duurzaamheidsaspecten
  • Beleid t.a.v. duurzaamheidsaspecten
  • Zorgvuldigheidsprocedure t.a.v. duurzaamheidsaspecten + ongunstige effecten verband houdend met waardeketen en de genomen maatregelen ter voorkoming daarvan
  • Voornaamste risico’s i.v.m. duurzaamheidsaspecten
  • Duurzaamheidsindicatoren

De bovenstaande vereisten kennen een algemene formulering. Voor een goed begrip van de omvang van de vereisten zijn duurzaamheidsrapporteringsstandaarden van belang. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) stelt Europese ontwerpnormen (ESRS) vast, waarna de Europese Commissie definitieve normen zal aannemen. In onderstaande infographic zijn de vereisen voor het bestuursverslag samengevat weergegeven. Download infographic

Wat is de ESRS?

Zoals gezegd stelt de EFRAG Europese ontwerpnormen vast. De ontwerpnormen geven een uitwerking van de CSRD en bestaan uit twee sets. De eerste set standaarden is op alle ondernemingen gericht, de tweede set standaarden is sectorspecifiek.

Op 23 november 2022 heeft de EFRAG concepten voor de eerste set duurzaamheids-rapporteringsstandaarden uitgevaardigd. Deze standaarden bepalen hoe en over welke onderwerpen ondernemingen moeten rapporteren in hun duurzaamheidsverslag. Uit de CSRD volgt dat de Europese Commissie deze eerste set uiterlijk voor 30 juni 2023 dient te specificeren. Gelet op het feit dat de Europese Commissie de consultatie van de eerste set standaarden op 9 juni 2023 heeft gestart en de consultatieperiode vier weken bedraagt, loopt de specificatie van de eerste set normen vertraging op.

De tweede set duurzaamheidsrapporteringsstandaarden moet uiterlijk op 30 juni 2024 worden vastgesteld. Deze set verstrekt aanvullende informatie die bedrijven over specifieke duurzaamheidskwesties, rapportagegebieden en de sector waarin zij actief zijn bekend moeten maken.

Ondernemingen die onder het toepassingsgebied van de CSRD vallen, moeten de duurzaamheidsverslagen vormgeven conform de ESRS. De verwachting is dat de impact van deze standaarden voor ondernemingen enorm is, omdat de omvang van de te verstrekken informatie flink wordt uitgebreid ten opzichte van de NFRD.

Onder meer de volgende verplichtingen vloeien voort uit de eerste set ESRS:

  • Er moet aandacht worden besteed aan het businessmodel en de strategie van de onderneming ten aanzien van risico's die verband houden met duurzaamheidsaspecten.
  • Er moet worden beschreven hoe de in het bestuursverslag opgenomen informatie is verkregen.
  • Er moet worden beschreven wat voor maatregelen de onderneming treft om aan de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen voldoen.

CSRD: Toepassingsgebied en tijdlijn

De hierboven aan bod gekomen verplichtingen gaan per boekjaar 2024 in, maar gelden (nog) niet meteen voor alle categorieën ondernemingen. De verplichtingen worden gefaseerd ingevoerd. Uit het onderstaande infographic volgt wanneer welke categorieën ondernemingen duurzaamheidsinformatie in het bestuursverslag moeten opnemen. Download infographic.

Verstrekkende rapportageverplichtingen in het kader van ESG

Ondernemingen krijgen in de komende jaren met verstrekkende rapportageverplichtingen te maken. Om aan de rapportageverplichtingen te kunnen voldoen, moeten ondernemingen organisatorische wijzigingen doorvoeren en investeringen doen in hun informatiesystemen. Voordat zulke grote stappen worden genomen, valt het aan te bevelen om een goede inventarisatie te maken van de verplichtingen die op uw onderneming afkomen. 

Deze blog is geschreven door Maaike Kamps en Mariëlle Deppe. Wilt u meer weten over de consequenties van ESG op uw organisatie en welke maatregelen u moet nemen? Neem dan gerust contact op met Maaike Kamps. Wij denken graag met u mee.

Deze blog maakt onderdeel uit van de blogreeks 'ESG: De juridische actualiteiten'

Download als pdf


Nieuwsbrief 'ESG Legal': per kwartaal een update van de laatste (juridische) ontwikkelingen
In 'ESG Legal' ontvangt u per kwartaal een gebundeld overzicht van al onze publicaties en relevante (juridische) ontwikkelingen rond het thema ESG. Het betreft onder andere Legal Updates, blogs, podcast(s), infographics, toekomstige events/activiteiten en een actueel overzicht van de laatste ontwikkelingen en status van wet- en regelgeving. De eerste nieuwsbrief publiceren wij 29 juni 2023. Wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Dan kan via volgende link
 

Specialist(en)