Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Het doel van de Omgevingswet is te zorgen voor overzichtelijke en efficiënte regels voor een duurzame ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. De nieuwe wet bundelt wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Daarnaast vormt energie een integraal onderdeel van het omgevingsbeleid. Ook moet de nieuwe wet zorgen voor kortere besluitvormingsprocedures. Met de Omgevingswet gaat vrijwel alle bestaande regelgeving over ruimtelijke ordening op de schop.

Voorbereiden op de nieuwe Omgevingswet

Terwijl de ontknoping van het landelijke wetgevingsproces nadert is er nog veel werk aan de winkel. 

Gemeenten en provincies
Voor gemeenten en provincies betekent die nieuwe wetgeving dat er meer verantwoordelijkheid op decentraal niveau komt te liggen. Ook worden er nieuwe instrumenten geïntroduceerd, waarvan het omgevingsplan de belangrijkste is, de opvolger van het bestemmingsplan. Daarnaast moeten decentrale overheden zijn aangesloten op de Landelijke Voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet ('DSO-LV'). Daarvoor is specifieke software nodig. Die software zal in veel gevallen extern moeten worden ingekocht. Hierbij moeten de aanbestedingsregels in acht worden genomen.

Bouw en vastgoedontwikkelaars
Ook voor bouw en vastgoedontwikkelaars zorgt de Omgevingswet voor veranderingen. Enerzijds is op meer bouwplannen een kortere procedure van toepassing. Anderzijds zorgt termijnoverschrijding van de beslistermijn niet automatisch meer voor het ontstaan van een vergunning. 

Bedrijfsleven
Voor het bedrijfsleven geldt hetzelfde als voor de bouw en vastgoedsector. Voor bedrijven met milieubelastende activiteiten is het van belang dat de rijksregels in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal) terecht komen. Milieu regels worden meer door gemeenten gereguleerd met de nieuwe wet, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot strengere regels voor bedrijven op gebied van bijvoorbeeld geur en geluid. Het omgevingsplan speelt hierbij een belangrijke rol.

Kortom, de nieuwe wet stelt gemeenten en provincies, bouw en vastgoedontwikkelaars, het bedrijfsleven en zeker ook burgers voor uitdagingen. 

Hoe blijft u op de hoogte?

Via deze site houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen rond de Omgevingswet, specifiek gericht op de overheid, bouw en vastgoedsector, retailers en burgers. Via onze publicaties (Legal Updates) houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wetgeving. Wilt u dat wij u automatisch op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen? Schrijft u zich dan in voor onze Legal Update. Daarnaast organiseren wij events om u bij te praten over de status van de wetgeving en de impact op uw dagelijkse praktijk. Wilt u weten wanneer onze events zijn, klik dan hier.

Blogreeks, e-book en nieuwsbrief 

Onze specialisten van het team Omgevingsrecht publiceerden in de aanloop naar de Omgevingswet blogs waarin een specifiek thema over de Omgevingswet werd uitgelicht.  Sinds oktober 2021 hebben wij afgeteld naar 1 januari 2024 met de blogreeks 'Aftellen naar de Omgevingswet'. In meer dan 60 blogs hebben wij de 12 thema's uit de Omgevingswet besproken en zijn de belangrijkste wijzigingen en aandachtspunten uitgelicht. Onze blogs hebben wij voor u gebundeld in een e-book. Wilt u meer weten over het e-book of wilt u het e-book downloaden? Klik dan hier. Wilt u maandelijks op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen rond de Omgevingswet? Schrijft u zich dan in voor onze maandelijkse Nieuwsbrief via deze link.

Wat kunnen wij voor u doen?

Onze advocaten van het team Omgevingsrecht volgen de ontwikkelingen over de Omgevingswet op de voet en houden u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarbij ligt onze specifieke focus op het omgevingsplan & omgevingsvergunningen, Aanvullingswet grondeigendom, Aanvullingswet natuur en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Wij ondersteunen overheden bij de implementatie van de Omgevingswet. Daarnaast denken we graag mee met retailers en de bouw- en vastgoedsector. Ook verzorgen wij inhouse en maatwerk cursussen over de wetswijzigingen en delen wij onze kennis via speciale seminars en publicaties over de Omgevingswet.