Thema Coronavirus VBK

Coronavirus: Familie- & Erfrecht

De uitbraak van het coronavirus heeft nog altijd grote (financiële) gevolgen, zo ook voor het familierecht. Ondernemers, ZZP'ers en werknemers hebben nog steeds te kampen met teruglopende inkomsten en voorzien of hebben al problemen met de betaling van hun alimentatieverplichtingen. Het thuiswerken en de sluiting van de scholen en kinderopvangen heeft een grote impact op zorg- en omgangsregelingen voor de kinderen. De coronacrisis heeft gevolgen voor zowel lopende als toekomstige (echt)scheidingsprocedures. Wij hebben de meeste voorkomende vragen en tips over alimentatieverplichtingen, zorg- en omgangsregelingen, (echt)scheidingen en het (levens)testament voor u op een rijtje gezet.    

Praktische tips

  • Stop of wijzig de betaling van alimentatieverplichtingen niet eenzijdig wanneer er sprake is van inkomensverlies als gevolg van de coronacrisis.
  • Communiceer direct met uw ex-partner als er betalingsproblemen voor de alimentatie te voorzien zijn. Indien het niet mogelijk is (tijdelijke) afspraken te maken over de alimentatie, neem dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat.
  • Stel u flexibel op met betrekking tot de zorg- en omgangsregeling. Probeer als ouders onderling (tijdelijke) afspraken te maken wanneer dit nodig is.
  • Ook nu is het mogelijk om te scheiden of uw samenleving te beëindigen. Hiervoor zijn geen fysieke besprekingen vereist. De huidige maatregelen van het RIVM hoeven dus geen belemmering op te leveren. U kunt contact opnemen met een van onze advocaten of mediators om de  mogelijkheden te bespreken.
  • De echtscheiding kan onder de huidige omstandigheden worden afgehandeld.