Als ziekenhuis aanspraak maken op 100% bevoorschotting vanwege coronacrisis? Zo doet u dat

28-04-2020

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft op 21 april bekendgemaakt hoe zorgverzekeraars in de coronacrisis financiƫle steun zullen verlenen aan ziekenhuizen. Het komt erop neer dat ziekenhuizen in aanmerking komen voor een maandelijks 100% voorschot van 1/12e van hun gecontracteerde omzet voor 2020.

Om voor bevoorschotting in aanmerking te komen, moet een ziekenhuis beschikken over een contract en prijslijst voor 2020. Als die er niet is/zijn, zijn tenminste onderlinge afspraken vereist om dat contract en/of die prijslijst op korte termijn schriftelijk rond te krijgen. Hiernaast wordt van ziekenhuizen die bevoorschotting wensen verwacht dat ze zich blijven inspannen om al hun productie te declareren, zodat zo snel als mogelijk in 2020 weer sprake is van een genormaliseerde facturatie en daarmee een afbouw van de bevoorschotting.

We bieden in dit document een handzaam overzicht van de berekeningswijze van de hoogte van het voorschot, de aanvang en duur van deze regeling en het aanvraag- en uitbetalingsproces.

Dit is een Legal Update van Bas van Schelven en Wouter Koelewijn.

Download als pdf

Specialist(en)